Gratis Frakt!
OVER Skr1,965
 

Cosplay i Sverige

Published: söndag 22 maj, 2016

Cosplay i Sverige har de senaste åren vuxit från ett par hundra cosplayare till kanske uppemot tusen. De flesta cosplayare går på japanska konvent i Sverige som Uppcon, Närcon, Kodachicon, Pepcon och Confusion.


Cosplay i Sverige läggs nästan all fokus på tävlingar, men det är sällan tillåtet att köpa en dräkt och skräddare är ganska dyra. Därför väljer de flesta att göra sina dräkter själva, men detta är en stor nackdel för alla som inte kan sy vilket resulterar i minskad popularitet av cosplay, avsaknad av vuxna och fåtal män. Dessutom läger man konvent vanligtvis utanför städerna och nästan alltid i samband med dataspel mässor. Antalet regelbundet tävlande cosplayare i Sverige är flytande, men desto fler engagerar sig för skojs skull någon gång ibland. Man ser ofta dräkter som är relaterade till de animeserier som visas i samband med konventen.


Cosplay i Sverige tävlar man vanligtvis bara genom att gå upp på en scen och visa sin dräkt. Man blir sedan bedömd av en jury eller enligt publikens röster; oftast är det två separata vinster och man tävlar alltså i båda dessa kategorier. Även cosplaygrupper och sketcher förekommer, även om dessa är betydligt mindre vanliga.Det förekommer däremot att folk köper dräkter bara för att gå runt med på konvent.

Cosplayaren Pixelninja, som gjort Samus från Metroid, har blivit känd för att hon vid flera tillfällen jobbat tillsammans med Nintendo. Även Kimmiko.se har jobbat som cosplayare i Sverige för flera företag.


Efter att cosplay tidigare år funnits med som en sidoaktivitet vid Dreamhack i Jönköping, startades sommaren 2014 också en internationell tävling, Dreamhack Summer 2014 Cosplay Championship, med en initial prissumma på 25 000 kronor och sänd av Sveriges Television. Cosplay Championship har sedan dess återkommit vid evenemangen i Jönköping både sommar och vinter.